Wat is voetreflexologie?

Reflexzonetherapie is gebaseerd op het idee dat de zones van de voeten, maar ook van de handen en oren de organen, spieren, botten en ander weefsel in het lichaam weerspiegelen. Door te masseren en druk uit te oefenen op bepaalde punten ontstaat in het corresponderende deel van het lichaam een reactie.

Al meer dan 4000 jaar oud

Reflexologie is al meer dan 4000 jaar oud. Er zijn muurtekeningen gevonden in Egypte die de massage van speciale punten op handen en voeten laten zien. Ook de Chinezen ontdekten dat allerlei klachten verlicht konden worden door de zones op de voeten te masseren. De Chinese filosofie gaat uit van een holistische beeld waarin lichaam, geest en emotie een eenheid vormen.

In de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald de zonetherapie, die later is uitgewerkt door Eunice Ingham, een fysiotherapeute die samenwerkte met Dr. Fitzgerald. Zij heeft de anatomie van het lichaam op de voeten geprojecteerd. Zo ontstond de voetreflexologie zoals wij die kennen. Hanne Marquardt is degene geweest die deze methode grote bekendheid heeft gegeven in West-Europa.

De effecten van voetreflexologie

De reflexologie kan het zelf genezend vermogen van het lichaam stimuleren, het verbetert de bloed- en energiedoorstroming en beïnvloedt het zenuwstelsel op een positieve manier. Het heeft ook een sterk ontspannend effect. Reflexologie kan bij veel verschillende lichamelijke- en geestelijke klachten verlichting of ondersteuning bieden zoals bij hoofdpijn, darmklachten, stress, blaasontstekingen, eczeem, niet goed slapen, terugkerende verkoudheden, vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten en hormonale klachten.

Een voetreflex behandeling bestaat vaak uit Westerse- en Oosterse technieken of een energetische behandeling. Bij de Westerse techniek behandel ik vooral de voeten en bij de Oosterse techniek neem ik ook de onderbenen en knieën mee in de behandeling, daar pas ik verschillende technieken toe op de meridiaan banen en accupunctuur punten. De energetische behandelingen hebben een diepere werking op het psychische en emotionele systeem en daardoor kunnen blokkades veminderd worden of verholpen.

Hypofyse Blaas Longen Dunne Darm

Hypofyse

Voor het hormoonstelsel is de hypofyse is een soort centrale “regelkamer”. Bij hormonale klachten behandel ik onder andere de hypofyse. De hypofyse staat voor het overgangsgebied tussen geestelijk en lichamelijk functioneren.

Blaas

Het orgaan waar urine tijdelijke opgeslagen wordt. Deze zone behandel ik onder andere bij blaasontstekingen en incontinentie. Op het emotionele vlak staat de blaas voor het loslaten van verwerkte emoties.

Longen

Bij klachten in het longgebied masseer ik met verschillende technieken zoals de pompgreep en aardappelschilgreep het gebied. Bij het masseren van het longgebied kun je meer lucht en ruimte ervaren. De ademhaling staat op het emotionele vlak voor ruimte en vrijheid, ruimte in contact met je omgeving en ruimte nemen voor jezelf.

Dunne Darm

De dunne darm is verantwoordelijk voor het verwerken en opnemen van een groot deel van het voedsel. Bij klachten in het spijsverteringsgebied behandel ik onder andere de dunne darm zone onder de voet met verschillende massage technieken zoals de Eb en Vloedbeweging en de Chinese knokkelgreep. De dunne darm staat op het emotionele vlak voor het verwerken en opnemen van indrukken.

Klik op de zones om meer te leren over de verschillende effecten van voetreflexmassage. 

De voordelen van voetreflexologie

Geeft ontspanning zowel lichamelijk als geestelijk

Zorgt voor aanmaak van oxytocine (knuffelhormoon) waardoor je je beter gaat voelen

Geeft verbetering van de energiedoorstroming, spiertonus, bloedsomloop en lymfecirculatie

Prikkelt het zelf genezend vermogen van het lichaam

Maakt endorfine vrij, die pijn verlichtend en stemming verbeterend werken

Brengt lichaam in balans

Werkt preventief voor het behoud van gezondheid en vitaliteit

Werkt ondersteunend bij chronische ziektes

Ontgift het lichaam